Openbare bibliotheek Oud-Turnhout

Veelgestelde Vragen

Leer de catalogus en de webdiensten in detail kennen via deze vragen die alle mogelijkheden in detail uit de doeken doen.

Zoeken

Hoe zoek ik een boek, cd, film of ander item op in de catalogus?

Gebruik de zoekbox op de startpagina:

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op het vergrootglas. De resultaten worden gesorteerd op relevantie. Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien.

Het resultatenscherm toont in de linkerkolom filters waarop een zoekresultaat kan verfijnd of beperkt worden. Als je op één van die filters klikt, dan verfijn je de resultaten tot alleen de titels die aan die voorwaarden voldoen (bv. jaar van uitgave).

Kan ik specifiek zoeken op een titel, auteur, ...?

Ja, klik hiervoor op Uitgebreid zoeken. Er verschijnt dan een uitgebreider zoekscherm in beeld en je krijgt extra zoekmogelijkheden. Klik buiten het zoekscherm om dit terug af te sluiten en terug te keren naar het standaard zoekveld.

Waar kan ik zien of een item beschikbaar is?

Op het detailscherm van elk catalogusitem vind je de beschikbaarheidsinformatie terug.

Klik in de resultatenlijst op een titel om het detailscherm te openen. Je ziet rechts meteen of een item op dit moment aanwezig is in de bib of niet. Klik op 'Waar staat het' om de exacte plaats in de bib te zien of om het item te reserveren als het momenteel uitgeleend is.

Als een item niet beschikbaar is in jouw bibliotheek kun je op dit scherm ook verder zoeken in andere Vlaamse bibliotheken, waar het werk misschien wel beschikbaar is. Geef je postcode in, vervolgens worden de meest nabije bibliotheken doorzocht.

Hoe doorzoek ik het Go Press krantenarchief?

Als je bib een geactiveerd abonnement heeft op Go Press (het digitale krantenplatform van de Belgische krantenuitgevers), kun je via de catalogus ook de artikels in dit krantenarchief raadplegen.

Er zijn 2 manieren om de artikels te doorzoeken:

1. Via de doorkijk in de bibcatalogus

Bij elke zoekopdracht in de catalogus wordt er meteen ook gekeken of er relevante krantenartikels in Go Press te vinden zijn. Die worden in een 'doorkijk' getoond, tussen de normale zoekresultaten:

2. Specifiek zoeken naar krantenarikels

Je kunt in de catalogus voor de zoekbox ook kiezen om enkel in het krantenarchief te zoeken. Je krijgt dan meteen ook al een stukje tekst uit het artikel te zien:

Een artikel lezen

Als je op de titel van een artikel klikt, krijg je het 'Mijn Bibliotheek' loginscherm te zien. Meld je aan met je persoonlijke account.

Ben je lid van een bibliotheek die een Go Press abonnement heeft, dan word je vervolgens doorgestuurd naar het volledige artikel:

Mijn Bibliotheek: verlengen, reserveren, ...

Hoe kan ik de uitleentermijn van mijn uitgeleende materialen verlengen?

Rechts bovenaan de website vind je de knop Mijn Bibliotheek

Als dit de eerste keer is dat je deze dienst gebruikt, moet je éénmalig een nieuwe account aanmaken. In de bib vind je een folder die dit stap voor stap beschrijft. Of registreer je nu meteen.

Heb je al een account, meld je dan aan met je zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Zie je niet meteen het aanmeldscherm, klik dan eerst nog op de link 'meld aan' om het aanmeldscherm te tonen.

Klik daarna links op de naam van de bibliotheek. In het overzichtsscherm zie je vervolgens onder 'Uitleningen' je uitgeleende items. Als het item verlengd kan worden kun je klikken op 'verleng' of als je meerdere items hebt uitgeleend kun je ze ook allemaal in één keer verlengen:

Je krijgt een melding te zien of de verlenging gelukt is of niet.

Hoe kan ik bekijken welke materialen ik allemaal heb uitgeleend?

Rechts bovenaan de website vind je de knop Mijn Bibliotheek

Als je de eerste keer van deze dienst gebruik maakt, moet je éénmalig een nieuwe account aanmaken. In de bib vind je een folder die dit stap voor stap beschrijft. Of registreer je nu meteen.

Heb je al een account, meld je dan aan met je zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Zie je niet meteen het aanmeldscherm, klik dan eerst nog op de link 'meld aan' om het aanmeldscherm te tonen.

Klik daarna links op de naam van je bibliotheek. In het overzichtsscherm zie je vervolgens onder 'Uitleningen' je uitgeleende items staan.

Hoe reserveer ik een werk?

Dit doe je vanaf het detailscherm van het item dat je wenst te reserveren.

Let op, je kunt enkel items reserveren die reeds uitgeleend zijn.

Klik in het detailscherm op de knop 'waar staat het'

Als het item gereserveerd kan worden vind je hier een reserveerknop terug

Je hebt reeds een 'mijn bibliotheek' account: meld je aan met je zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord.
Nog geen account?  Als je de eerste keer Mijn Bibliotheek gebruikt moet je een nieuwe account aanmaken. In de bib vind je een folder die dit stap voor stap beschrijft. Of registreer je nu meteen.

Nu moet je enkel nog 1 x bevestigen om de reservering te plaatsen:

Kan ik een automatische e-mail verwittiging krijgen als mijn uitleentermijn bijna verstreken is?

Als je bij je inschrijving in de bib jouw e-mailadres aan de bibliotheek hebt laten weten dan krijg je automatisch meldingen enkele dagen voor de vervaldag. Het e-mailadres van bij je inschrijving is niet noodzakelijk hetzelfde als het adres dat je gebruikte bij de aanmaak van je 'mijn bibliotheek' account. Als beide mailadressen verschillen zal de 'mijn bibliotheek' dienst je daarop attenderen. Je kunt dan indien gewenst de mailadressen synchroniseren.

Ook als je bij je inschrijving geen e-mailadres aan de bib hebt doorgegeven zal de Mijn Bibliotheek dienst vragen of je jouw e-mailadres wilt synchroniseren om attenderingen te ontvangen.

Lijstjes maken en beheren

Kan ik een selectielijstje maken van opgezochte items?

Ja, je kunt tijdens het zoeken in de catalogus opgezochte items snel en makkelijk op een lijstje plaatsen. Zo kun je bv. een lijst aanleggen van boeken ter voorbereiding van je bibliotheekbezoek of een lijst van je favorieten maken om te delen met je vrienden. Je plaatst boeken of andere items op een lijst door in de catalogus te klikken op 'voeg toe aan selectie'. Op dezelfde manier kun je ook items terug van een lijst verwijderen. 

Bovenaan de zoekresultaten verschijnt een gele balk die aangeeft hoeveel items je reeds selecteerde. De gele balk blijft staan gedurende je hele zoeksessie, je kunt dus meerdere opzoekingen doen in de catalogus en items uit die verschillende opzoekingen samen op 1 selectielijst zetten. Je kunt je selectie eventueel snel afdrukken, naar een e-mailadres versturen of als tekstbestand exporteren. Wil je jouw selectie voor langere tijd bewaren, zodat je deze later nog eens kunt consulteren, dan kies je in de gele balk voor 'opslaan op lijst'. 

Vervolgens opent het aanmeldscherm van 'Mijn Bibliotheek', waar je jouw lijst kunt gaan opslaan.

Na het aanmelden (nog geen account?) kies je om je lijst als een nieuwe lijst op te slaan, of voeg je jouw selectie toe aan een eerder gemaakte lijst. Je kunt ook aangeven of het om een verlanglijstje van te lezen items gaat via het statusveld. Klik op 'voeg toe' om je lijst te bewaren.

Als je gekozen hebt voor een nieuwe lijst dan krijg je in het volgende scherm de kans om de lijst een naam te geven en een omschrijving toe te voegen.

Hoe eerder bewaarde lijsten beheren?

De lijsten die je binnen Mijn Bibliotheek bewaard hebt kun je later altijd nog bewerken. Log om te beginnen aan op Mijn Bibliotheek.

Klik vervolgens in de linkerkolom op "Mijn Lijsten" om een overzicht van jouw lijsten op te roepen. Op het overzichtsscherm kun je eventueel ook lijsten verwijderen. 

Wanneer je op een lijst klikt is het mogelijk om:

 • items toe te voegen of te verwijderen
 • de volgorde van items te veranderen
 • de status (gelezen /  te lezen) van items te wijzigen en er een waardering aan toe te voegen
 • een lijst te delen met andere gebruikers of via je facebookprofiel
 • lijsten te exporteren

Op dit screenshot hebben we alle mogelijkheden aangeduid:

Heb je nog hulp nodig? Contacteer je lokale bibliotheek.

Andere vragen

Welke browsers worden door deze website ondersteund?

De bibliotheekcatalogus werkt op de volgende internetbrowsers:

 • Internet Explorer 8.0 en hoger
 • Firefox 3.6 en hoger
 • Chrome 15.0 en hoger
 • Safari 5.10 en hoger

Om de muziekfragmenten af te spelen heb je Adobe Flash Player versie 10 of hoger nodig.

In de browser Chrome zijn er gekende problemen met het afspelen van de muziekfragmenten. De oorzaak is vaak te wijten aan een conflict tussen dubbele Flash plugins. De oplossing staat hier uitgelegd: http://www.howtogeek.com/103292/how-to-fix-shockwave-flash-crashes-in-google-chrome/ (in het Engels).

Hoe worden de zoekresultaten van de catalogus gesorteerd?

Alle zoekresultaten worden altijd standaard gesorteerd op ‘relevantie’. De standaardsortering kan gewijzigd worden met de opties om chronologisch op publicatiejaar te rangschikken of alfabetisch op titel of auteur.  De ingebouwde relevantiesortering houdt onder andere rekening met de plaats en de frequentie waarin je zoekterm(en) voorkomen in de beschrijving van de publicaties.
Enkele regels voor de relevantiesortering zijn:

 • zoekresultaten waarin de exacte zoekterm voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm meermaals voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm in belangrijke velden (bv. auteur, titel) voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten met veel edities of uitvoeringen scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarbij de titels in het bezit zijn van veel bibliotheken scoren hoger in de relevantiesortering
Hoe krijg ik meer verfijningsmogelijkheden te zien?

Om het overzicht te behouden worden bij een zoekresultaat niet alle verfijningsmogelijkheden getoond.
Als er meer verfijningstermen zijn, verschijnt een link met [aantal] meer … Deze link opent een pop-up met alle beschikbare verfijningsmogelijkheden.

Wat zijn edities of uitvoeringen?

De catalogus groepeert in de resultatenlijst verschillende edities (vb. luisterboek, gewoon boek, ...) van eenzelfde publicatie of uitvoeringen van eenzelfde muziekwerk. Door de groepering kunnen zoekresultaten overzichtelijk en gebruiksvriendelijk worden gepresenteerd.  Bij edities worden ook de verschillende talen waarin eenzelfde boek of werk verschenen is, gegroepeerd.  Via de verfijning op taal kan je de edities selecteren in de gewenste taal.

Waarom worden mijn zoekresultaten uitgebreid met bepaalde termen?

De catalogus probeert te helpen om een zoekopdracht te vertalen naar termen die gebruikt zijn bij het beschrijven van publicaties door de bibliotheek. Bijvoorbeeld: ‘filosofie’, ‘wijsbegeerte’ en ‘Westerse filosofie’ worden in de catalogus als synoniemen beschouwd. Als je zoekt op ‘filosofie’, dan wordt je zoekopdracht meteen uitgebreid met de andere twee termen. Wil je toch enkel zoeken op "filosofie" alleen, dan gebruik je dubbele aanhalingstekens. Ook op de andere twee termen kan je apart zoeken, ze worden apart gehyperlinkt in de tekst die de uitbreiding meldt van je zoekopdracht.

Kan ik rechtstreeks zoeken in de catalogi van andere bibliotheken?

Ja, onze catalogus bevat het bezit van alle aangesloten bibliotheken uit de provincie Antwerpen en linkt ook door naar de rest van Vlaanderen.

Er zijn een aantal manieren om te zoeken in andere catalogi dan die van je eigen bib:

A) Je vertrekt van een zoekvraag in je lokale bibliotheekcatalogus (bv. Westerlo). Na het ingeven van een zoekterm kun je bovenaan de linkerkolom kiezen om ook resultaten van de overige bibliotheken in de provincie Antwerpen te zien.

B) Je vertrekt van een zoekvraag in je lokale bibliotheekcatalogus (bv. Westerlo). Na het ingeven van een zoekterm klik je op een titel, op de detailpagina klik je vervolgens op de knop 'waar staat het'. Op dit beschikbaarheidsoverzicht kun je onderdaan jouw postcode ingeven om te kijken welke bibliotheken in jouw buurt het werk ook in bezit hebben.

 

Om in heel Vlaanderen te zoeken kun je ook terecht op zoeken.bibliotheek.be Je zoekt dan in het bezit van de zes grootste bibliotheken van Vlaanderen + de provinciale bibliotheeksystemen.

Hoe kan ik doorlinken naar mijn zoekresultaten?

Het is mogelijk om op je eigen website of blog direct te linken naar een zoekresultaat of detail van een titel.  Je moet enkel de URL kopiëren van de pagina die je aan het bekijken bent (vb. een zoekresultaat of een detailpagina). Elke pagina van de catalogus heeft een unieke URL.

Het is bij elk item ook mogelijk om een link door te mailen naar jezelf of iemand anders. Op elk detailscherm vind je een enveloppe-icoontje terug waarmee je een link kunt doorsturen.

Hoe abonneer ik me op RSS-feeds van de catalogus?

RSS is een XML-formaat om gegevens te distribueren en staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary. RSS stelt geïnteresseerde gebruikers in staat om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier op de hoogte te blijven van de nieuwe informatie op een website. RSS bundelt de nieuw gepubliceerde informatie in automatische overzichten.

Die overzichten of RSS-feeds kan je inlezen in een standaard internetbrowser (bv. Internet Explorer, Firefox, Safari), een RSS-reader (bv. Google Reader, Bloglines) of je persoonlijke startpagina (bv. iGoogle, Netvibes). Je kan RSS-feeds zelfs makkelijk tonen op je eigen website of blog.

De catalogus geeft een RSS-feed voor de nieuwe beschrijvingen van elke zoekopdracht die je maar wenst. Druk daarvoor na een zoekopdracht op het RSSknopje onder de zoekbalk. Verdere informatie over RSS vind je op de pagina die je dan te zien krijgt.

Hoe stel ik provincieanwerpen.bibliotheek.be of mijn-gemeente.bibliotheek.be in als startpagina op mijn computer?

De instelling voor de startpagina vind je in Internet Explorer en in Mozilla Firefox in het menu ‘Extra’ (Tools) onder ‘Opties’ (Options) op de tab ‘Algemeen’ (General). Tik daar bij de startpagina http://provincieantwerpen.bibliotheek.be of http://mijn-gemeente.bibliotheek.be.

Ik krijg op de detailpagina nergens koppelingen te zien met LibraryThing, Google Books, Last.fm of de Bookmark-knop. Hoe komt dit?

De koppelingen op de detailpagina worden opgebouwd door middel van webservices. Dat betekent tijdens het laden van de pagina externe websites worden geraadpleegd. Mogelijk houdt de firewall of proxy van jouw bibliotheek, gemeentenetwerk of werknetwerk het raadplegen van die externe website tegen. Een eenvoudige vraag aan de systeembeheerder om volgende domeinen toe te laten op het netwerk, zal meestal volstaan:

librarything.nl
books.google.com
last.fm
addthis.com

Welke digitale collecties zitten er in de catalogus?

Behalve de verwijzing naar de fysieke collectie van de bib, word je binnen de catalogus ook verwezen naar online collecties. Die items herken je aan hun icoontjes 'website' ; 'in de pers' of 'dbnl'. 

Wat zit er in deze digitale collecties?

 • Websites: interessante websites geselecteerd door bilbiotheekmedewerkers over onderwerpen waar vraag naar is in de bibliotheek.  
 • In de pers: een selectie van krantenartikelen over actuele onderwerpen, de artikelen kunnen gratis online ingekeken worden. 
 • Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL): digitale boeken die als pdf of epub gratis kunnen gedownload worden naar je pc of naar je e-reader.
  Als van een boek in de collectie ook een digitale versie bestaat zie je de link 'Lees op DBNL' staan in de rechterkolom op het detailscherm.

Catalogi van bibliotheken met een abonnement op het Go Press krantenarchief bieden een uitgebreidere reeks krantenartikels aan. Met je 'mijn bibliotheek' account kun je die krantenartikels ook van thuis uit consulteren.

Zoektaal

Welke specifieke zoekcommando's kan ik gebruiken?

Je kunt in de zoekbox ook meteen specifieke zoekstrings gebruiken als je dat wenst. Zo kun je vanuit het zoekvak direct gericht zoeken, zonder de optie “uitgebreid zoeken” te gebruiken. Sommige strings zijn enkel nuttig voor bibliotheekpersoneel.

 

We geven bij elke zoekstring meteen ook een voorbeeld.

author:
author:"Doris Lessing"

title:
title:"harry potter en de vuurbeker"

subject:
subject:Berlijn

format:
format:krant
Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd-video, fundel, …

type:
type:film
Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

language:
language:turks
Publicatietaal is Turks

languageo:
languageo:turks
Originele taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

year:
year:2009
Publicaties uitgegeven in 2009

doelgroep:
doelgroep:"vanaf 15 jaar"
Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording: vanaf 0-2 jaar; vanaf 3-5 jaar; vanaf 6-8 jaar ; vanaf 9-11 jaar; vanaf 12-14 jaar; vanaf 15 jaar (aanhalingstekens gebruiken zoals in het voorbeeld)

publisher:
publisher:”de eenhoorn”

siso:
SISO:706

zizocode:
zizocode:lalala
Mogelijke waarden: zizo-codes in gebruik in Open Vlacc

level:
level:"avi 6"
Mogelijke waarden: Nederlandse en Vlaamse AVI leesniveaus

utitle:
utitle:"Un ballo in maschera"
Uniforme titel

mc_code:
mc_code:jazz of mc_code:J1
Vlaamse muziekclassificatie of -verwoording

series:
series:Kiekeboe
Reekstitel

nur:
nur:"623"
Nur-code is 623 (classificatie van de uitgever)

url:
url:www.gent.be

awards:
awards:"man booker prize"

bibno:
bibno:2722901
Open Vlacc-nummer

isbn:
isbn:9789044610420

issn:
issn:10771-8179

vlacctijdschriftnr:
vlacctijdschriftnr:2
ID voor koppeling tijdschrift en artikelbeschrijvingen

ean-codes zijn bruikbaar zonder voorvoegsel. Typ gewoon het nummer:
bv. 4007192621101

uitgeversnr:
uitgeversnr:"47715-8"

collection:
collection:obhs
Werken in bezit van Provinciale Bibliotheek Hasselt
Mogelijke waarden: OBAN (Antwerpen), OBBG (Brugge), OBBS (Brussel), OBGE (Gent), OBLE (Leuven), OBHS (Hasselt)

frbr:
frbr:|library/marc/vlacc|2029646
Toont alle edities voor een Open Vlacc-nr.
Alle edities van het werk met vlacc-nummer 2029646

dateentered:
dateentered:now-7d
Alle titels die de laatste 7 dagen zijn ingegevoerd. Het aantal dagen kies je zelf. Verander d in m of y voor maanden of jaren.

dateacquired:
dateacquired:now-7d
Alle nieuwe titels van de laatste week (ook nieuwe exemplaren van titels die reeds in de catalogus waren opegenomen).
Het aantal dagen kies je zelf. Verander d in m of y voor maanden of jaren.

Kan ik zoekvragen combineren?

De bovenstaande zoekstrings kunnen ook gecombineerd worden door het gebruik van Booleaanse operatoren.

Booleaanse operatoren

    AND: het zoekresultaat moet voldoen aan de combinatie van de zoekvoorwaarden voor en na de AND-operator.
    OR: het zoekresultaat moet maar aan één van de voorwaarden (voor en na de OR-operator) voldoen.
    NOT: het zoekresultaat mag niet de voorwaarde bevatten die opgegeven is na de NOT-operator.

Voorbeelden van gecombineerde zoekvragen

type:muziek AND age:3*
Muziek voor de leeftijd 3+
type:film AND language:italiaans
Italiaans gesproken films

type:fictie NOT language:dutch
Fictie in andere talen dan het Nederlands
author:”toni morrison” OR subject:”toni morrison”
Titels van de auteur Toni Morrison of over Toni Morrison

dateentered:now-7d AND language:engels AND material:boek
Engelstalige boeken de laatste 7 dagen ingevoerd zijn

dateentered:now-7d AND language:engels AND material:boek NOT age:volwassenen
Engelstalige jeugdboeken die de laatste 7 dagen ingevoerd zijn

Andere bibliotheken

Zoek je het adres, de openingsuren enz. van je lokale openbare bibliotheek?

Op deze website vind je de adresgegevens van alle openbare bibliotheken in Vlaanderen terug, ook deze die niet aangesloten zijn op het provinciale bibliotheeknetwerk.

Wil je graag een boek ontlenen dat niet in je lokale bib aanwezig is, maar elders wel?

Dan kan je beroep doen op de dienst “Interbibliothecair Leenverkeer” (kortweg IBL). Contacteer jouw lokale bib en zij zullen voor jou een aanvraag plaatsen bij die andere bibliotheek. Je kan de boeken dan gewoon in je gebruikelijk bib komen afhalen.

Wil je zoeken in de collectie van wetenschappelijke en universiteitsbibliotheken?

De Belgische universiteiten en wetenschappelijke instellingen hebben een overkoepelende zoekmotor waarmee je hun bibliotheekcollecties kunt doorzoeken: http://www.unicat.be/